Home » » Çocuğun cinsel zevklenmesi

Çocuğun cinsel zevklenmesi

Yazar: Sibel Yeşilci on 31 Ekim 2013 Perşembe | 01:00


FREUD; çocuğun anne memesinden, açlığını gidermeden başka da zevklendiğini, anal ve cinsel bölgenin, evre evre zevk kaynağı olduğunu, ergenliğe gelinceye dek, ilginç ve uzun bir gelişme dönemi geçirdiğini, bilimsel olarak ortaya koymuştur. O tarihten sonra, bilim dünyasının da, bu konulara bakışı değişmiştir. Bu alana bilimsel ilgi yoğunlaştıkça, araştırmacılar ardarda gelişmiş, iki yaşından küçük, yirmibeş bebekten yirmiikisinde kendi kendini doyum, yani mastürbasyon olayına tanık olduğunu bildiren bir araştırmacı, önce anne babaları şaşkınık içinde bırakmıştır.

Birçok anne-baba, çocuklarının cinsel sorunlarıyla karşılaşmaktan sıkıntı duymaktadır. Ancak; ürkecek,teleşlanacak bir durum olunca, bir panik içinde, olayı kendilerince abartarak, bekli o zaman doktora gitmektedirler.

Bir anne, kliniğe geldiğinde, sıkılarak şunları anlatmıştır: "18 aylık kız çocuğumu zaman zaman yatağında kızarmış, ter içinde, iki bacağını birbirine sıkmış buluyorum. Buna engel olunca adeta sinir krizi geçiriyor." Oysa bu durum, bir bebeklik matürbasyonuydu ve asla korkulacak bir şey değildi.

Sexus sözcüğü, latince kaynaktan (çoğalmayı sağlayan şey) anlamına gelir. Bu kavram, dişi yada erkeğin yakınlaşması, sonu cinsel birleşmeye varan duyguları içerir. Cinsel çağrı, dişi ve erkeğin her biriyle birleşme çekimidir. Yaşamın en temel bir olayıdır. Böylece, canlı varlığının üremesini sağlar. İnsancıl bir olaydır. İnsana uygun, saygın ve birleşmeyi açıkça kapsar. Bunda kimsenin kuşkusu yoktur. Çocukta her şeyden zevklenmek, çocuğun kendi dışındaki varlıklara çekilmesi, onunla ilgiden ibarettir. Bu yüzden bilgiler, çocukta cinsel duygular enerjisi dediğimiz libido ya da cinsel akımın, bir yaşantı gücü anlamına geldiğini söylerler. Çocuklar bir açlık duygusuyla doyum arar, bununla zevk duyarlar.

Memeyi bulamazsa hırçınlaşır ağlar, dişleri çıkmış ise ısırır. Böylece libidoyu doyuma ulaştırırken, saldırganlık duygusunu kullanır. Cinsel olaylarda bu saldırganlık, zaman zaman çok belli olur. Bugün hemen herkes cinsel duygunun, gençlik çağından önce varolduğunu bilmektedir.Buna karşın, bir yaşındaki bebeğin şehvet duygusuna sahip olduğuna, genede birçokları karşı çıkar. Aslında cinsel duygu, doğumla birlikte vardır. Anne karınındaki yavru da varolduğu kensindir.

Çocuk, doymak,sıcak tutulmak, okşanmak, kucaklanmaktan zevklenir. Çocuğun ilk aylarda; emmek, okşanmak, sevilmekle özetliyeceğimiz, yeterince doyumlanması, onun kendini ve öteki insanları normal sevmesi sağlar. Bu ilk sevgiden, koruma ve güvenden yoksun kalınması da onda çekingenlik, ürkeklik, içine kapanma eğlimleri, ya da başkalarına düşman olma tutumunu kolaylaştırır. Çocuk, ilk yaşta bütün zevkleri ve annesinden haberdar olmayı, onunla ilişki kurmayı, dahası, onunla anlaşmayı ağzı ile sağlar. Bu nedenle, herşeyi ağzına götürür. Emmek zevkini almazsa, parmağını emer.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.