Home » » Dudak Estetiği

Dudak Estetiği

Yazar: Unknown on 14 Ağustos 2013 Çarşamba | 00:14

Estetik Dudaklar
Dolgun dudaklar neden hoşumuza gidiyor biliyor musunuz? Çünkü dolgun ve diri dudaklar güzellik simgesi olduğu kadar aynı zamanda gençliğin, doğurganlığın, dişiliğin ve güzelliğin olmazsa olmazlarından. Yüz güzelliğinde en önemli tamamlayıcı unsurlardan biri olan dudakların da güzel olması yüzün bütünlüğünü tamamlaması açısından çok önemli.

Kalın ve dolgun dudaklar gençliğin ifadesi olduğu kadar incelmiş ve gevşemiş dudaklar yaşlılık ifadesidir. Dudakları aslında tek başına değil dişlerle birlikte değerlendirmek gerekir. Yani dişlerin çarpık ve düzensiz dizilişleri alt ve üst dişlerin kapanma açılarının düzensiz olması dudakların da görünümünü etkiler. Dişler düzeltildikten sonra dudakların biçimini değerlendirmek daha uygundur.

Estetik güzellik tek bir şeyi düzeltmekle sağlanmaz. Hepsi bir bütündür. Diş yapısı düzgün olan hastalarda dudaklar da bunlara uyumlu olarak düzeltilebilir. Örneğin burun ucu aşağı doğru kıvrık olan bir hastada burun, dudakları kapatacağı için burun estetiği de dudaklarla beraber düşünülmelidir.

Dudaklar kimilerinde doğuştan yani ailesel olarak ince ve belirsizdir. Kimilerinde ise yaşlanmaya bağlı olarak dokuların erimesiyle incelir, dolgunluk ve diriliğini kaybeder. Dokuların gevşekliği ve dolgunluğunun azalması yüzdeki deri, kas ve yağ miktarlarının azalması ve erimesi sonucudur. Yüz derisi ve bununla beraber diğer yapılar; yanaklar, boyun derisi, göz kapakları, kaşlar ve tabii ki dudaklar yerçekimi ile aşağı doğru sarkar. Dudakların sarkması ile bu tip hastalarda güldükleri ve konuştukları zaman alt dişler görünür hale gelir ki bu bir yaşlılık ifadesidir. Gençlerinse güldükleri ve konuştuklarında üst dişleri görünür haldedir ve alt dişleri görünmez.


Kimlere Uygulanır?
Dudakları yapısal olarak ince olan ya da zamanla incelen, kalın ve dolgun dudaklarla yüzündeki gençlik ifadesini güçlendirmek isteyenler ya da daha diri ve dolgun dudaklara sahip olmak isteyenler tarafından tercih edilir. Dudakları ince ve kırışık olanlar kadar örneğin siyah ırktan olan hastalar gibi dudakları normalden kalın olanlarda inceltme ameliyatları da yapılmaktadır. Bir de dudak kanserine bağlı olarak dudaklarının bir kısmı alınmak zorunda kalınan hastalarda da yeniden dudak yapmaya yönelik ameliyatlar da yapılmaktadır ki bu tip dudak onarım ameliyatları estetik kadar fonksiyon açısından da büyük önem taşır.


Nasıl Yapılır?
Amaç dudakları kalınlaştırmak ve konturlarını belirgin hale getirmek, kırışıkları azaltmak ve dolgunlaştırmaktır. Doğal bir görünümün korunması başlıca hedeflerdendir. Dudakları kalınlaştırmak ve kırışıkları düzelterek dolgunlaştırmak için pek çok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemleri 3 ana grupta inceleyebiliriz:

1. Yabancı dolgu malzemeleri:
Sıvı silikon ve silikon yağı: Yüz dokularına enjekte edilerek kullanımı 1960 - 70'lerde popüler olmuştur. Dudak kalınlaştırmada yıllardır kullanılmakta olan sıvı silikon ve silikon yağı içerdiği olumsuzluklar ve uygulanan hastalarda çeşitli komplikasyonlara neden olmasından dolayı artık günümüzde kullanımı, Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu FDA tarafından estetik dolgu maddesi olarak satılması ve direkt doku içine enjeksiyonu yasaklanmış ve kullanılmamaktadır. Buradaki uygulama meme ameliyatlarında yapılandan farklıdır. Meme ameliyatlarında jel silikon kalın bir kılıf içinde meme altına yerleştirilmekte ve istendiğinde çıkarılmaktadır. Sakınca içermemektedir. Ancak dudağa enjekte edildiğinde bu silikon sıvı olduğu için doku aralarına yayılmakta ve çıkarmak imkansız hale gelmektedir. Dudak dokusunda enflamasyona neden olmakta ayrıca sürekli yer değiştirdiği için hastalarda şekil bozukluğuna yol açmaktadır. Ülkemizde bazı otel odalarında, evlerde ve bazı güzellik salonlarında gizli olarak bazı yetkisiz kişiler bu tip silikon dolgusu yapmaktadırlar. Bu nedenle kesinlikle yaptırılmamalıdır. Geçici dolgu maddeleri: Kollagen, Hyalurinik asit gibi maddelerden oluşan zararsız malzemelerdir. Kollagen sığır derisinden elde edilmektedir. Deli dana hastalığının ortaya çıkışı ile kullanımı neredeyse durmuştur. Ayrıca hayvan proteini olduğu için alerji riski vardır, test yapılmadan kullanılmaz. Yüzdeki kırışıkları düzeltmek için de uygulanan Hyalurinik asit en yaygın olarak kullanılan malzemedir. Kimyasal olarak elde edilir, alerji yapmaz, risksizdir. Bu maddeler derinin hemen içine enjekte edilir. Dudak kenarlarını dikleştirmek ve belirginleştirmek için kullanılır. Daha fazla kalınlaşma gereken durumlarda yetersiz kalır. Etkisi geçicidir ve her 6 ayda bir yaptırmak gerekir. Bu tip iğne ile yapılan ve vücuttan atılmayan yani kalıcı olarak düzelme sağlayan pek çok kimyasal madde vardır. Bunlardan birisi olan Radiance bir kalsiyum bileşiğidir ve dudaklarda ve vücutta 4 - 5 yıl kalabilir. Bu, daha kalıcı kalınlaşma sağlar. Böyle enjeksiyon tipi uygulamalar son derece basittir. Yapıldıktan hemen sonra hasta günlük hayatına dönebilir. Diğer katı formdaki dolgular: Bunlar enjekte edilenler gibi enjektörle değil ulak bir ameliyatla yerleştirilen malzemelerdir. Alloderm insan derisinden elde edilir. Konulduktan sonra 1 yıl içinde eriyerek kaybolur. Gortex denilen malzeme ise kalıcıdır. Dudak kenarlarından yapılan küçük kesilerden dudak içine yerleştirilir. Konukluğu şekilde kalır ve şeklini muhafaza eder. Sakıncası ise zamanla dudağı delerek dışarı çıkabilmesidir.

2. Hastanın kendi dokuları ile doldurmak:
Dudak kalınlaştırma ve dolgunlaştırma hastanın kendi vücudundan alınan dokularla da yapılabilir. Bunlar;

Yağ hücreleri: Hastanın vücudundan çekilerek alınan yağ hücreleri dikkatli bir işlemden geçirildikten sonra dudaklara ve gerekiyorsa başka kırışıklara enjekte edilir. 3 - 6 ay içinde konulan hücrelerin yüzde 20 - 30'u geriye kalır. İşlem birkaç defa tekrarlandığında etkili bir dudak kalınlaştırma sağlanabilir. Zararı, alerji gibi riski yoktur. İşlem lokal anestezi altında yapılır. Şişlikler birkaç günde geçer. Kolay bir uygulamadır. Fazla dolgunluk gerektiren durumlarda etkilidir.

Deri hücreleri: Hastanın kendi vücudundan örneğin, karın veya meme küçültme ameliyatı sırasında çıkan derilerden veya daha önceden vücutta kalmış yara izlerinden çıkan skar dokusundan alınan deri altı dokusu ve yağ hücreleri karıştırılarak doku kokteyli şeklinde dudaklara enjekte edilir. Bu yöntemde konulan hücreler kısmen eridiği için 2 - 3 defa tekrarlamak gerekir. Zararsız ve en iyi yöntemlerden birisidir. Alerji riski yoktur.

3. Dudakları ameliyat ile yeniden biçimlendirmek:
Dudakları dolgu maddesi kullanmadan basit ameliyatlarla kalınlaştırmak mümkündür. Pek çok teknik mevcuttur. Bu yöntemlerden uygun olanı plastik cerrah hastanın dudak yapısına ve durumuna göre seçer. En iyi ve kalıcı sonuçlar bu tekniklerle alınır. Diğerleri gibi geçici değildir. İyileşme 2 - 5 günde tamamlanır. Lokal anestezi altında yapılan basit ameliyatlardır.

Martı kanadı tekniği: Burada amaç dudak kenarını yukarı taşıyarak dudağı genişletmektir. Keşi üst dudak kenarından ve yükseltilmek istenilen üst kısımdan yapılır, arada kalan deri çıkarılır ve dudak derisi üstteki cilde dikilip dudağın pembe kısmı yukarı doğru kaldırılır. Bu teknik çok ince dudaklar ve dudak kenarları çok kırışık olanlar için mükemmel bir çözümdür. Sonuç kalıcıdır.

Boğa boynuzu ya da burun altı dudak kaldırma: Burunun hemen alt kenarından kıvrımlara uygun olarak boğa boynuzu şeklinde kesilerek bir miktar deri çıkarılır ve deri yeniden dikilerek dudak yukarı doğru asılır. Burun altında ince bir keşi izi kalır. Bu teknik üst dudak derisi geniş olan hastalarda bu mesafeyi kısaltmak için de kullanılır. Üst dişlerin görünmesi sağlanır. Sonuç oldukça kalıcıdır.

Paris Dudak: Dudak kenarları ve filttrum denilen üst dudakta burun altında kalan çukurluğun kenarlarının dolgu maddeleri veya yağ hücreleri ile belirginleştirilerek yapılan dudağa verilen isimdir. Dudak kenarları belirgin ve dolgundur.

V-Y Tekniği: Üst ve alt dudaklara ağız içinden V şeklinde kesiler yapılarak sonra da Y şeklinde dikilerek dudaklar dolgunlaştırılır. Sonuç kalıcıdır. Değişmez.

Dudak Asma: Burun içinden yapılan küçük bir kesiden geçirilen dikişler dudaktan da geçirildikten sonra bağlanır, dudak yukarı doğru kaldırılır. Görünen bir iz kalmaz. Etkili bir yöntemdir.

Sonuç:
Yüzde bütünlüğü tamamlaması açısından en önemli unsurlardan olan dudakların estetiği, alınan etkili sonuçlar ve basit uygulama yöntemleri nedeniyle oldukça popülerdir.

Kaynak: Cosmopolitan Dergisi

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.