Bebeğin değişmekte ve gelişmekte olduğu 5-8 . haftalardır.Bebeğin hücreleri farklılaşarak özel fonksiyonlar üstlenmeye başlar.Böylece bebeğin dış görünümünün ana hatları oluşmaya başlar.
5. haftadan itibaren ana hatlarıyla vucüt yapısı oluşmaya başlar.Embriyo üç tabakadır ve tüm dokular ,organlar bu tabakalrdan gelişir.Omurga,beyin,omurilik,omurilik sinirleri en üst tabakada oluşan olukdan gelişir.Ve bu oluk tüm bunların oluşması için noral tüpü oluşturmak için kapanır.
Kalp ve dolaşım sistemleri embriyonun orta tabakasından oluşur.bebeğin kalp atışları döllenme sonrası 21-22 . günlerde başlar ve ancak ultrason muayenesinde kalp atım hareketleri izlenebilir.Böylece dolaşım başlar.
Akciğerler,idrar torbası ve barsaklar iç tabakadan gelişir.Diğer organlar bu yapıların gelişiminden sonra şekillenir.Gebeliğin 5. haftasında bebek yaklaşık 1,5 mm bir kalem ucu büyüklüğündedir.
6. haftada bebeğin hızlı gelişimi devam eder.boyutları yaklaşık üç katı artar.Yüz belirmeye başlar.Bebeğin sırt bölümünde yerleşen noral tüp tamamen kapanır.Beyin hızla büyür ve başı doldurur.Beynin özel bölümleri gelişir.bağ doku,omur ve kaslar oluşur.Kol va bacakların küçük kemikleri görülebilir.Bebek yaklaşık 3 mm dir.
7. haftada bebekle plasenta arasındaki bağ olan göbek kordonu açıkça görünür.Bebeğin yüzü daha belirginleşir.küçük burun delikleri,ağız açıklığı,göz rengi ve kulak yapıları görülebilir.Kol,bacak,el ve ayakları şekillenir.bebeğin büyüklüğü yaklaşık 8,5 mm dir.
8. haftada el ve ayak parmakları birbirine yapışık da olsa şekillenmiştir.Kol,bacak,diz,dirsek ve bilekler açıkça görülebilir.Üst dudaklar ,burun ve kulaklarda belirginleşmiştir.Sindirim kanalları gelişim gösterirken kalp ve dolaşım tam gelişme gösterir.Bebeğin kalbi bu dönemde dakikada 150 kez atar ve bebek artık 12,5 mm dir.
Bu dönemde annede bulantı,kusma ,mide yanması,uykusuzluk,halsizlik,sık idrara çıkma gibi sorunlar sık görülür.Bu yakınmalar vücutta artan hormon düzeyi ile ilgidir.Ynı zamnda kan damarları genişlemesine bağlı kalp daha hızlı ve kuvvetli çalışır buda halsizlik,yorgunluk ,baş ağrısı oluşturabilir.
Artan progesteron ve ostrojen hormonuna bağlı göğüsler büyür, süt bezleri genişler.Göğüs uçları genişler ve koyulaşır .Göğüslerde hassasiyet,gerginlik ve dolgunluk olur.
Home »
Hamilelik - Bebek
» Gebeleğin 2. Ayı
0 yorum:
Yorum Gönder