İster bekâr olsun, ister evli olsun bütün kadınların altı ayda bir ya da en azından yılda bir kez jinekolojik muayenesi olmaları gerekir. Gerek gebelik muayenesi için, gerek muhtemel kadın hastalıklarında erken tanı ve erken tedavi şansı için olsun. Yılda hiç olmazsa bir kez jinekolojik muayene çok önemlidir. Jinekolojik muayeneyi kontrol amaçlı yaptıracaksanız en uygun dönem regl döneminizin yani adet döneminizin bitimindeki ve henüz cinsel ilişkiye girmeden gideceğiniz dönemdir.
Jinekolojik muayene öncesinde atacağınız ilk adım, doktorunuzun öykü almasıdır. Öykü almanın tıp açısından ifadesine anamnez denilmektedir. Kinekolojik muayenenin ilk adımı öykü alınmasıdır. Öykü alınması jinekolojik muayenene açısından son derece önemlidir. Şayet ilk kez doktorunuzla jinekolojik muayene için randevulaşmış iseniz, doktorunuzun sizi tanıyıp var olan veya var olabilecek problemleri bilmesi ve fikir sahibi olması açısından önem taşır.
Jinekolojik muayene esnasında doktorunuzla aranızda sıkı bir sır ortaklığı meydana gelir. Doktorunuz aktaracağınız bütün bilgiler, sadece doktorunuz ve sizin aranızda kalır. Kesinlikle üçüncü bir kişiyle paylaşılmaz. Aileniz, eşiniz, arkadaşınız dâhil olmak üzere hiç kimse tarafından bilinmez, bütün bilgiler gizli tutulur. Jinekolojik muayene sırasında siz dilerseniz yanınıza bir yakınınızı alabilirsiniz, bu sizin tercihinize kalmış bir şeydir. Öykü alma esnasında ilk adım sizin kişisel bilgilerinizle alakalıdır. Yani adınız, soyadınız, yaşınız, mesleğiniz, medeni haliniz, evlilik süreniz, bekârsanız cinsel ilişki durumunuzun varlığı gibi bilgiler içerir.
Ardından jinekolojik öykünüz alınmaya başlanır. Doktorunuz size adet düzeninizi sorarak bilgi sahibi olmaya çalışır. Adet döneminizin yani regl döneminizin kaç günde bir olduğunu, kaç gün devam ettiğini, kanama oranının nasıl olduğunu sorar. Son adet olduğunuz günün tarihini, iki adet dönemi arasında ara kanama olup olmadığını, son adet döneminizdeki kanama oranının her zamankinden az veya çok olup olmadığını, adet döneminde ağrı çekip çekmediğinizi, cinsel ilişki sırasında kanama veya ağrı, acı hissedip hissetmediğinizi, vajinal akıntılar yaşayıp yaşamadığınız, varsa vajinal akıntı rengi, miktarı kokusu hakkında kısa bilgi, vajinal kaşıntı sorununuzun olup olmadığını, idrar halinde iken yanma hissi veya çok sık idrara çıkma gibi durumlarınızın olup olmadığını, tüylenme sorununuzun olup olmadığını, daha önce jinekolojik muayene geçirmiş iseniz ne zaman olduğunu, testler yapılıp yapılmadığını sorar.
Jinekolojik muayenede şikâyetinizin konusu ile ilgili doktorusunuz size daha önceden hiç hamile kalıp kalmadığınızı, şayet gebe kamış iseniz sonucunu yani doğurmanız, kürtaj veya düşükle sonuçlanması gibi soruların cevaplarını arar. Bunun yanında daha önce gebe kalmış iseniz gebelik esnasında yaşadığınız sorunlar var ise bunlara değinir, doğum yapmış iseniz sezaryen doğum mu, normal doğum mu veya daha farklı bir doğum şekli ile mi doğum yaptığınızı sorar, daha önce ve o anda kullandığınız bir doğum kontrol yöntemi varsa bunları bilmek ister.
Bu tür ön bilgilerin aktarıldığı kısa sohbetin ardından jinekolojik muayeneye geçilir. Jinekolojik muayene başlamadan önce tuvalete giderek mesanenizi boşaltmalısınız. Ardından muayene odasına geçerek iç çamaşırınızı çıkarıp üzerinize oradaki örtüyü örtüp, bacaklarınızı jinekolojik masanın özel bölümlerine koymalısınız. Bu sırada size doktorunuzun hemşiresi veya asistanı yardımcı olacaktır. Bu şekilde aldığınız pozisyona jinekolojik pozisyon denir. Bu pozisyon sizi ilk etapta ruhsal açıdan biraz rahatsız etse de, jinekolojik açıdan en doğru yatış şekli budur.
Jinekolojik muayene 3 etaptan oluşmaktadır. Dış genital organ muayenesi, spekulum inclemesi, bimanuel muayene. Bekâr beyanlarda kesinlikle elle veya herhangi bir cihazla jinekolojik muayene yapılmaz. Görsel olarak dış genital organlar değerlendirilir bunun yanında karın bölgesinden ultrasnografi ile yumurtalıklarınız ve rahminiz izlenebilir.
Dış genitallerin muayenesi yapılırken, doktorunuz eldivenlerini giyer ve dış genital organlarını incelerler. Kızarıklıklar, akıntı, siğil, olup olmadığı araştırılır. Sadece birkaç saniye sürecek olan bu jinekolojik muayenede hiçbir acı ya da ağrı duymazsınız.
Spekulum ile jinekolojik muayenede, rahim ağzının ve vajinanın incelenmesi aşamasında kullanılan metal veya plastik bir alet türüdür. Bu spekulum incelemedeki alet kapalı olarak vajinaya konulur ve vajinanın içinde açılır. Kullanılacak olan bu spekulum sizin yaşınıza, doğum sayınıza, vajina yapınıza göre seçilir.
Bimanuel jinekolojik muayene ise doktorunuzun elle yaptığı jinekolojik muayenedir.
0 yorum:
Yorum Gönder