Yaşınız ilerledikçe ve vücudunuzda değişiklikler olmaya başladığında jinekoloğa gitme vaktiniz gelmiş demektir. Peki jinekolog nedir, ne zaman gidersiniz, gidince size neler bekler gibi tüm bu soruların cevabını sizler için paylaşıyoruz.
Jinekolog nedir ve çocuk doktoruyla arasındaki fark nedir?
Ergenlik dönemine girmemiş genç kızlar, daha çocuk yaşta sayıldıkları için ya aile hekimlerine ya da bir çocuk doktoruna giderler. Çocuk doktoru, aşılar verir, genel muayeneleri yapar ve hasta olduğunuzda sağlıklı olmanıza yardımcı olur. Jinekolog doktor ise, genç kızlar ve bayanlar konusunda uzmanlaşmış doktordur. Bir jinekolog, bayanların hormon gelişimi, adet dönemleri, ergenlik, hamilelik ve doğum gibi bayanlara özgü her konuda bilgi sahibidir.
İlk jinekolojik muayyeniz ne zaman yapılmalı?
Daha adet görmemiş dahi olsanız 13 ila 15 yaşları arasında veya cinsel ilişkiye girmeye başladığınız andan itibaren ilk jinekolojik muayenenizi yaptırın. İlk muayeneden sonra genel kontrol için yılda bir kez gitmeniz yeterli olacaktır. Eğer sağlıkla ilgili sorunlarınız ya da kaygılarınız yoksa ilk muayyeniz rahat geçecektir.
Bilmiyor olabileceğiniz bir gerçeği de sizinle paylaşalım: Eğer erken yaşlarda bir jinekoloğun kapısını çalacak olursanız, doktorunuzun sizinle yapacağı tek şey oturup konuşmak olacaktır.
Neden bir jinekoloğa görünmeliyim?
Vücudunuzun değişmeye başlamasıyla beraber merak ettiğiniz soruların cevabını bulmak ve gelişiminizin gidişatını kontrol etmesi için bir jinekoloğa ihtiyaç duyarsınız. Doktorunuz, ilk gidişiniz itibariyle sizinle gelişiminiz, aile ve okul yaşantınız, yemek yeme alışkanlığınız gibi tüm konularda konuşmak isteyecektir.
Jinekoloğa gittiğinizde ne olur?
Nasıl, herhangi bir doktora gittiğinizde muayyene sıranız gelene kadar bekleme odasında bekliyorsanız, jinekoloğa gittiğinizde de bir süre beklersiniz. Tek farkı oradaki tüm hastaların bayan olmasıdır. Muayene sırası size geldiğinde sizi ilk önce hemşire karşılar ve ilk etapta tansiyonunuza, nabzınıza bakar, kilonuzu ve boyunuzu ölçer. Gerçi hep bir hemşire tarafından karşılanacaksınız diye bir şey yok. Direk doktorunuzu da görebilirsiniz.
Ya ilk önce doktorunuzun karşısına oturursunuz ya da muayene odasına geçersiniz. Doktorunuz yanınıza gelir ve tanışırsınız. Sizinle ilgili her şeyi öğrenmek isteyecektir, rahat ve kolay geçecek ilk tanışmaya hazır olun.
Konuşabilmeniz muhtemel olan birkaç konu başlığı şöyle olacaktır:
Adet günlerinizin periyodu, gelişiminiz, ergenliğiniz, okulda başarılı olduğunuz dersler, aileniz, arkadaşlarınız, yemek yeme alışkanlığınız, hobileriniz, ne sıkılıkla duş aldığınız ya da saçınızı yıkadığınız, uyku düzeniniz, dinlenmek için neler yaptığınız gibi sizinle ilgili sizi tanımak amaçlı birçok soru soracaktır.
Vücudunuz ve ergenlik döneminizle ilgili doktorunuz tarafından gelebilecek birkaç soru:
Adet görmeye başladınız mı, eğer adet görüyorsanız son adet gününüz ne zamandı, adetiniz düzenli mi, adetinizde neler kullanıyorsunuz, adet döneminiz ağrılı mı geçiyor, vücudunuzda değişiklikler fark ettiniz mi, akıntınız var mı, cinsel ilişkiye giriyor musunuz, sigara, içki ya da herhangi bir uyuşturucu madde kullanıyor musunuz?
Bu sorulara dürüst bir şekilde cevap vermeniz sağlığınız için faydalı olacaktır.
Doktorun soruları bittiğinde sıra sizde olacak. Sorularınızı önceden hazırlayın. Bazı kızlar soru listelerini bir kod kullanarak yazmaktan hoşlanırlar böylece hiç kimse bunları okuyamaz. Kızların doktorları ile görüşmelerinde sorduğu bazı konular şunlardır:
Akıntı, göğüs ya da genital bölgede ağrı ya da herhangi bir rahatsızlık hissi, duygularda karışıklık ve dalgalanmalar, adet düzeni, cinsel hayat, kilo alma ve kilo kaybı riskleri, sivilce, kızarıklık gibi cilt problemleri, saç tipi (yağlı, kuru ve saç dökülme) ve genel sağlık durumu ile ilgili konular.
Tüm bu konuların üstünden geçtikten sonra doktorunuz sizi herhangi bir aile hekiminiz ya da çocuk doktorunuz gibi muayene edecektir. Doktorunuz, göğüslerinizin gelişim ve genital bölge tüylenmenizi muayene ederek fiziksel gelişiminizi nasıl tamamlamakta olduğunuzu gözlemleyecektir.
Doktorunuz sizi muayene ederken kendinizi daha rahat hissedecekseniz herhangi bir arkadaşınız, anneniz ya da hemşirenin yanınızda durmasını istetebilirsiniz. Doktorunuz sorularınızı yanıtlamak ya da kişisel hijyen ve sağlık açısından önemli bazı noktaları göstermek için muayene sırasında genital bölgelerinizin kenarlarını dokunabilir. Eğer ağrı ya adet dönemleriniz ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız daha detaylı bir muayene yapacaktır.
Doktorumla gerçekten özel konuları paylaşabilir miyim?
Gizlilik, jinekoloğunuzla aranızdaki özel bağın oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle her türlü soru ve sorunlarınızı paylaşabilirsiniz. Doktorunuz, ailenizle neleri paylaşıp neleri paylaşmayacağını gayet iyi bilecektir. Ancak; eğer doktorunuz kendinize ya da başkasına zarar vereceğinizi düşünürse ya da tam tersi bir durumda başkası tarafından başınıza bir zarar geleceğini düşünürse ailenizle bazı özel konuları paylaşabilmektedir.
Ya doktorumu sevmezsem?
Jinekoloğunuz ergenlik dönemi itibariyle sizin en yakın yol göstericiniz olacaktır. Doktorunuz sizinle kilo kaybınız, ergenlik döneminiz, kişisel bakımınız, hijyen ve sağlık durumunuzu ilgilendiren her türlü konuyu konuşabilir. Bu nedenle jinekoloğunuz ile aranızda rahat ve güvene dayalı bir ilişki kurulması önemlidir. Eğer doktorunuzla aranızdaki ilişkiden memnun değilseniz ailenizle konuşun ya da sizi mutsuz eden nedenleri bulmaya çalışın. Beraber nasıl hareket edeceğinize karar verebileceğiniz gibi, dilerseniz doktorunuzu da değiştirebilirsiniz.
Home »
Genç Kızlar
» Menstruasyon ve Sen
0 yorum:
Yorum Gönder