Home » » Ergenlik döneminde ne gibi değişiklikler olur?

Ergenlik döneminde ne gibi değişiklikler olur?

Yazar: Sibel Yeşilci on 8 Aralık 2014 Pazartesi | 19:55

Ergenlik başlangıcı çocuk için zorlayıcı bir dönem olabilir. Çoğu fiziksel ve duygusal değişiklik bu dönemde yaşanır. Bu değişikliklerin bazıları ergenlerin davranışlarını da etkileyebileceği için dönemin özelliklerini öğrenmek çocuğunuzun neden böyle davrandığını anlamakta faydalı olacaktır.
Ergenlik başlangıcı erkek ve kız çocukların vücutlarının önemli değişikliklerden geçtiği bir dönemdir. Kasık bölgesinde ve koltuk altı bölgesinde tüylenme başlar.

 Koltuk altı bölgesindeki terleme güçlü kokuya sahip olacaktır. Kızların basen bölgesi genişler ve vücudunda daha fazla yağ üretimi olur. Göğüsleri büyür ve adet görmeye başlayabilirler. Ergenliğe giren erkekler testislerinde büyüme görecektir. Hem erkekler hem de kızlar bu değişim döneminde uzar.

Ergenliğin başlarında erkekler ve kızlar görüntülerine daha çok dikkat etmeye başlar. Giydiklerine ve saç şekillerine daha çok önem verebilirler. Kızlar makyaj yapmak isteyebilir. Ayrıca erkekler ve kızlar daha çok endişelenmeye, kendilerini daha çok eleştirmeye başlarlar. Ruh halleri dengesiz olabilir, ebeveynlerine veya diğer aile üyelerine daha az sevgi gösterebilirler. Kaba davranabilirler. Bazen ergenliğin erken dönemlerinde yeme bozuklukları görülür. Depresyon da olası bir rahatsızlıktır.

Bu büyüme döneminde düşünme süreci daha önemli olur ve kişi doğru ve yanlış olan şeyleri daha iyi ayırmaya başlar. Düşünceler fikirlere dönüşebilir, düşüncelerini ve davranışların sonuçlarını daha iyi analiz edebilir. Bireyin zihni karmaşık bilgileri almak için daha hazırlıklı olur. Ergenliğin başında kişiler kimliklerini oluşturmak için uzun zaman harcarlar ve bazı kişiler bunu zorlayıcı bulabilir. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.