Home » , » Adet gecikmesi neden olur?

Adet gecikmesi neden olur?

Yazar: Sibel Yeşilci on 22 Şubat 2017 Çarşamba | 12:12

Adet gecikmesinde ilk ne düşünülmelidir?
Normal adet gören bir kadında adet kanamasının gecikmesi durumunda ilk önce gebelik akla gelebilir. Kadının hamile olmadığı ispatlandıktan sonra adet gecikmesinin diğer nedenleri araştırılır. İkinci muhtemel neden herhangi bir şekilde o döngüde yumurtlama olmamasıdır.
Düzenli adet kanaması gören bir kadında beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan gecikmenin nedeni stres, mevsimsel değişiklikler, mekan değişiklikleri de olabilir.
Ağır fiziksel egzersizler yapan kadınlarda da adet gecikmesi sıklıkla izlenir. Bu duruma en iyi örnek sporcular ve balerinlerdir.
Her adet gecikmesi gebelik anlamına gelmez
Genellikle 28 günde bir adet kanamaları olur. Bu mekanizma zaman zaman hastalıklar, kilo değişimi, mevsim değişimi, stres ve diğer birçok faktör tarafından etkilenir ve adet zamanları değişebilir. Yılda 2 kez adet düzensizliği normal sayılabilir. Her adet gecikmesi gebelik anlamına gelmez ama üreme çağındaki ve korunmasız ilişkisi olan her kadındaki adet gecikmelerinde ilk akla gelen gebelik olasılığıdır. Beklenen adet görülmediğinde 1 hafta daha beklenmeli ve yine kanama yoksa gebelik testi yapılmalıdır.
Adet Gecikmesinin Hesaplanması
Düzenli adet gören bir kadının adet döneminin 21 ile 35 gün arasında olması beklenir. Adet görülen ilk gün adet döneminin 1. günü olarak hesaplanır.
Örneğin 1 Mart’ta adet gören bir kadın normal şartlar altında, 22 Mart ile 05 Nisan arasında bir günde yeniden adet görmeyi bekleyecektir. Beklenen adet dönemi tarihi üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen adet görülmemişse, adet gecikmesinden söz edilebilir.
Genel olarak çoğu kadın 28 günde bir adet olmaktadır. Ancak pek çok kadının adet dönemi bu süreden birkaç gün daha kısa ya da uzundur. Dolayısıyla adet gecikmesi hesaplarken her kadının 28 günü temel alması doğru olmaz. Tam olarak bir gecikme söz konusu olup olmadığını bilmek için adet döneminizin süresinden de emin olmalısınız.
Bazı kadınlarda ise farkında olmadıkları, pek göze batmayan bir adet düzensizliği vardır. Herhangi bir ayda birkaç gün erken adet olmanıza rağmen bir sonraki ay tam tersine, adet dönemi birkaç gün gecikebilir. Bu durumda da doğru bir hesaplama yapılamayacaktır.
Yeni adet görmeye başlamış genç kızlarda ise, vücut adet dönemlerini düzene sokuncaya dek adet gecikmesi olması veya birkaç ay hiç adet görememe gibi durumlar normaldir. Vücudun kendini ayarlaması, hormonların adet dönemlerini bir düzene sokması aylar ve hatta 1-2 yıl alabilir. Dolayısıyla yeni adet görmeye başlamış olan genç kızlar birkaç yıl boyunca adet gecikmesi konusunda endişelenmemelidir.
Dolayısıyla ilk olarak adet döneminiz kaç günde bir tam olarak bilmeli, ardından adet düzensizliğiniz olup olmadığını da hesaba katmalısınız. Bu şekilde ayın kaçında adet olmayı beklediğinizi ortaya çıkardıktan sonra adetinizin gecikip gecikmediğinden emin olabilirsiniz. Aksi takdirde sadece yanlış hesap yaptığınız için boş yere endişelenebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.